CO VAŘILY NAŠE BABIČKY
V rámci netradiční akce ve Valašském muzeu v přírodě se v úterý 11. 10. 2022 kadeřnice třetího ročníku přenesly o desítky let zpět do minulosti. Zúčastnily se totiž programu s názvem - Co vařily naše babičky (myšleno tak před sto lety).
V průběhu programu se dozvěděly řadu zajímavých informací o zemědělských plodinách, které se kdysi pěstovaly na Valašsku, i způsobech jejich zpracování. Na krátký teoretický úvod navázala část praktická. Během ní se děvčata rozdělila do tří skupin a pod odborným vedením připravila jídla, která byla na stolech našich předků zřejmě velmi často.
Základní suroviny pocházely z políček muzea, jednalo se o pohanku, brambory, zelí, jablka, hrušky a švestky. Z nich první skupina připravila na replice historických kamen skvělé pohankové karbanátky, druhá parta valašské zelí a třetí dezert s označením Varmuža. Pak přišla na řadu nejatraktivnější část programu – ochutnávka. Všechno, co se uvařilo, se spravedlivě rozdělilo i snědlo.
Závěr programu patřil návštěvě mlýna, kde se děvčata seznámila s řadou předmětů, které už v dnešní kuchyni nenajdeme. Paní mlynářka vysvětlila, k čemu sloužily, a jak se používaly. A k odbornému výkladu přidala chleba s tvarohem a bylinkový čaj.
Praktická část akce krásně doplnila téma bydlení, odívání a stravy v minulosti, které je součástí výuky EMV.
Hana Fojtíková