Stravování našich předků
Ve čtvrtek 13.10. 2022 prožili žáci 3. ročníku učebního oboru Prodavač netradiční výukový den.
V rámci projektu Inovativní vzdělávání žáků v SŠ jsme část dne prožili v kuchyni chalupy z minulého století, ve které si žáci měli možnost uvařit tradiční pokrmy našich předků. Zkušené lektorky pod vedením Mgr. Heleny Cviklové rozdělily žáky do tří skupin. Jednotlivé skupiny se společně věnovaly přípravě jim dosud neznámých pokrmů, jako byly beleše, kontrabáš a cibulová omáčka.
Vše, co společně uvařili, také ochutnali. Největší úspěch sklidily beleše z kynutého těsta s jablky obalené v cukru se skořicí.
Program“ Co vařily naše babičky“ nebyl zaměřen jen na vaření, ale žáci si připomněli tradiční druhy obilovin a koření, způsoby jejich zpracování a využití. Dále jsme měli možnost navštívit mlýn, ve kterém nás paní mlynářka seznámila se základními druhy nádobí, které se dříve používalo. Dozvěděli jsme se, k čemu jej lidé využívali a jak sloužilo. Některé známe i v dnešní době, jiné najdeme již jen v muzeích. A po zajímavém výkladu jsme si pochutnali na chlebu s tvarohem a bylinkovém čaji. Žáci se také dozvěděli, jaké byliny jsou vhodné pro přípravu čaje a jak se zpracovávaly.
V další části dne jsme se žáky zaměřili na prodejny se sortimentem zdravé výživy a koření a na porovnání současné nabídky obchodní sítě s tím, co jsme se dověděli o stavování lidí v minulosti.
Poslední částí programu bylo grafické zpracování našeho pohledu na současné stravovací trendy.
Tato akce doplnila znalosti žáků v odborném předmětu Zbožíznalství a také Estetické a mediální výchovy.